Шановні мешканці Білогородської громади!

В період з 06 по 13 червня 2022  року в населених пунктах Бучанського району (с.Білогородка) та Фастівського району (с. Тарасівка, смт Чабани) Київської області, що адміністративно підконтрольні Києво-Святошинській філії ДУ «Київського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України», зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм.

В усіх  випадках причиною отруєнь стало вживання в’яленої риби: в 2-ох випадках  риба була придбана в торгівельній мережі та в 1-му – на стихійному ринку. 

Впродовж 2021 року Києво-Святошинською філією всього було  зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм , з них – 1 дитина, зокрема:

  • Бучанський район (с.Чайки, Гурівщина) – 2 випадки, з них 1дитина;
  • Фастівський район (м.Боярка) – 1 випадок.

Ботулізм – тяжке харчове отруєння, яке виникає внаслідок потрапляння в організм людини чи тварини з їжею токсину бактерії ботулізму. Це захворювання характеризується високою смертністю, яка коливається в межах 37-100%.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів, споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо).  Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

На жаль, реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

В Україні першопричиною ботулізму є риба і рибопродукти домашнього виготовлення, як правило, в’ялені та копчені. А наші річки – Дніпро, Дністер, Південний Буг та інші – згідно даних науково-практичних досліджень забруднені бактеріями ботулізму на 40% і більше. Все це пов’язано із забрудненням річок, зокрема фекаліями. А на сьогодні приватними особами продовжується вилов і безконтрольне виготовлення копченої, в’яленої та соленої риби, що і є основним фактором ризику захворювання на ботулізм.

Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

Профілактика ботулізму

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Симптоми ботулізму

Симптоми ботулізму – перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

  • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів. Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.

У важких випадках  пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі. За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Лікування ботулізму

В ситуації, коли є підозра на ботулізм, найголовніше терміново промити шлунок і кишечник постраждалої людини лужними розчинами та негайно звернутись до лікувального закладу, тому що єдиним способом лікування хворого є протиботулінічна сироватка.

Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації.

Тривалість хвороби може бути різна. При відсутності специфічного лікування смерть в тяжких випадках може настати уже через 2-3 дні, частіше летальний кінець спостерігається через 4- 8 днів. Одужання може тривати тижнями, інколи місяцями.

Своєчасне і правильне введення полівалентної антитоксичної протиботулінічної сироватки є доволі надійним засобом зниження летальності при ботулізмі. Однак треба враховувати що сироватка здатна активувати тільки той токсин, котрий циркулює в крови чи знаходиться в тканинах інших органів, окрім головного мозку, так як антитіла сироватки не здатні проникати за гематоенцефалічний бар’єр. Ця властивість антитоксину різко знижує його ефективність в запущених випадках, коли значна кількість ботулінічного токсину фіксується в тканинах головного мозку. Тому обов’язковою умовою введення антитоксичної сироватки є як можна більш ранній термін введення її хворому.

Попередній

Посилення пожежної безпеки: Білогородська громада має ще один спецавтомобіль

Наступний

податки під час воєнного стану: все, що треба знати підприємцям білогородської громади