Увага! ботулізм: хто ризикує підхопити, симптоми та попередження хвороби
Щороку реєструються випадки захворювання серед населення Київської області, в тому числі і мешканців нашої громади на таку небезпечну і підступну хворобу, як ботулізм, який у разі несвоєчасного звернення та розпочатого лікування в умовах медичного закладу може закінчитися смертю хворого.
Що це за хвороба, які симптоми?
Ботулізм – це харчова токсикоінфекція, яка в першу чергу вражає центральну нервову систему людини. Початковими проявами ботулізму є головний біль, сухість у роті, слабкість, різке погіршення зору (двоїння в очах, «туман», «сітка» перед очима), косоокість, розширення зіниць. Характерною ознакою захворювання є відсутність лихоманки, закрепи, що не піддаються дії проносних засобів, очисної клізми. У хворого змінюється голос (стає гугнявим, осиплим) іноді зникає зовсім, стає важко ковтати, дихати, рухатись, наростає м’язова слабкість.
Що викликає захворювання на ботулізм?
Викликають захворювання на ботулізм мікроорганізми клостридії, місцем постійного перебування яких є ґрунт, звідки вони потрапляють у воду, продукти харчування (овочі, гриби, рибні та м’ясні продукти), далі – в шлунок людини, тварини, птахів, риби. Захворювання на ботулізм викликає не сам збудник (клостридії), а токсин який утворюється в результаті діяльності збудника і є одним із найбільш сильнодіючих природних токсинів. Швидкість токсиноутворювання є досить значною і становить 12-24 години. Зараження дорослої людини відбувається найчастіше через шлунково-кишковий тракт.
Особливості цієї хвороби
Особливістю збудника хвороби є те, що в одному і тому ж продукті токсин накопичується гніздами. Таким чином, споживаючи один і той же продукт, консерви з однієї і тієї ж банки, одні люди можуть захворіти, а інші – ні. Варто знати, що впродовж останніх років як чинник передавання ботулізму домінують м’ясні вироби, риба і рибопродукти, далі-гриби і інші продукти харчування.
Як уберегтися від хвороби?
Щоби уберегти себе і свою родину від ботулізму треба пам’ятати і суворо дотримуватись правил приготування консервованих продуктів в домашніх умовах. А це, перш за все, використовувати доброякісні овочі, фрукти, гриби, м’ясо, рибу та інші, які необхідно ретельно промити у великій кількості проточної води, попередньо очистивши від залишків ґрунту. Важливо використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, кислоти, цукру, які перешкоджають накопиченню токсину в консервованій продукції. Рибу, м’ясо необхідно консервувати лише в герметично закритих банках в автоклаві при певній температурі та тиску. При консервуванні грибів обов’язково використовувати кислоту в потрібній концентрації. Зберігати консервовані дома продукти необхідно в умовах холоду. Остерігайтесь купувати домашні консерви, а також м’ясні та рибні продукти, виготовлені в домашніх умовах, «з рук», на вулицях і ринках, не купуйте в магазинах консервовані продукти із роздутою кришкою.
У разі виникнення ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново звертайтесь до лікаря, адже своєчасно розпочате лікування збереже ваше здоров’я і життя.