Субота, 24 Вересня 2022

Шановні мешканці Білогородської громади!

Вересень як правило – час збирання грибів. Але війна в Україні внесла серйозні корективи в наше життя, тому вирушати в ліс категорично ЗАБОРОНЕНО!

При правильному виборі, зберіганні та приготуванні гриби корисні.

Чим корисні гриби?

За харчовою цінністю гриби не поступаються м’ясу, овочам і фруктам. Корисні властивості грибів практично не втрачаються після обробки (сушінні або варінні). Гриби містять білки і вуглеводи, амінокислоти, антиоксиданти, вітаміни групи В, С, Е, РР, провітамін D, фосфор, калій, цинк, залізо, кальцій, йод.

Відсоток вмісту жирів у грибах дуже низький, вони низькокалорійні – це робить їх популярними в дієтичному харчуванні. Через вміст білку гриби користуються популярністю і у вегетаріанців.

Але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Щоби запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, які необхідні кожній людині для виконання. Дотримуйтеся їх.

Застерігаємо!

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі на стихійних ринках.
  • Купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не виглядали.
  • Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте, при можливості, гриби на радіоактивність. Ці дослідження проводяться безкоштовно.
  • Не збирайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення -“бульба”- оточене оболонкою.
  • Не збирайте гриби з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих.
  • Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.
  • Не збирайте печериці, у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору.
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках,в вони не завжди відповідають дійсності.

P.S. Ще раз наголошуємо, відвідування лісів під час дії воєнного стану – категорично заборонено! Пам’ятку про збір грибів залишаємо на майбутнє, але в цьому році збирати гриби НЕ МОЖНА!

Не куштуйте сирі гриби на смак.

Ще раз перевірте вдома принесені гриби. Усі сумнівні – сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Гриби  підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

При кулінарній обробці прокип’ятіть гриби 7-10 хвилин, відвар злийте, після чого гриби можна варити або смажити. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів! Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.

Нагадуємо, що на території нашої громади було виявлено випадок ботулізму, не нехтуйте цим.

Деякі гриби (зеленушка, синяк-дубовик) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються, але у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

 Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння:

Нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.

Перша допомога у разі отруєння грибами:

  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено:

Вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Запам’ятайте:

1. Грибні страви можуть з’являтися на вашому столі не частіше 1-2 разів на місяць.

2. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей,  літніх людей  та вагітних жінок.

Бережіть себе та не наражайте зайвий раз на небезпеку!

Попередній

«АРМІЯ ДРОНІВ»: НОВИЙ ЗБІР НА ДРОНИ ДЛЯ НАШИХ ЗАХИСНИКІВ ВІД UNITED 24

Наступний

АЛГОРИТМ ДІЙ НАСЕЛЕННЯ ЗА СИГНАЛОМ ПОВІТРЯНА ТРИВОГА: ПІДПРИЄМЦІ, ПРАЦІВНИКИ, ВЧИТЕЛІ, ШКОЛЯРІ, ЛІТНІ ЛЮДИ, ВОДІЇ